Γράφει η Στασινού Πελαγία

Αφού πρώτα μάς εξανάγκασε σε μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και «έσπειρε» τον τρόμο της «πανδημίας» απ άκρη σε άκρη σε όλον τον πλανήτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι η “μοναξιά” αποτελεί παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία, και σύστησε μια διεθνή επιτροπή 11 ειδικών επιτρόπων, με σκοπό την αντιμετώπισή της.

Η επιτροπή του Π.Ο.Υ. για την Κοινωνική Σύνδεση, έχει επικεφαλής τον γενικό χειρουργό των ΗΠΑ Dr Vivek Murthy και τον απεσταλμένο της Αφρικανικής Ένωσης για την νεολαία, Chido Mpemba, ενώ θα λειτουργήσει για 3 χρόνια. Και το πρώτο σημαντικό επίτευγμά της τονίζεται πως θα είναι μια εμβληματική έκθεση που θα παρουσιαστεί στα μέσα της τριετούς «πρωτοβουλίας».

Έρχεται να δράσει, αμέσως μετά την κρίση της «πανδημίας» με τα μέτρα απομόνωσης και εγκλεισμού που ο ίδιος ο ΠΟΥ επέβαλε, στερώντας από τους ανθρώπους τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, οδηγώντας σε αυξημένη μοναξιά και περιορισμό.

Αύξηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης

«[Η μοναξιά] ξεπερνά τα σύνορα και γίνεται παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας, της ευημερίας και της ανάπτυξης» δήλωσε ο Mpemba. “Η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει ηλικία ή όρια».

Στους ενήλικες, η μοναξιά, αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και κατά 30% τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ταυτόχρονα, πλήττει και τους νέους ανθρώπους με τα στοιχεία (που πιθανώς είναι και υποτιμημένα) να δείχνουν πως 5-10% των εφήβων είναι μόνοι. Στην Αφρική συγκεκριμένα, το ποσοστό, όπως αναφέρεται φτάνει το 12,7 των εφήβων, ενώ στην Ευρώπη στο 5,3%.

Τι συμβαίνει;

Τα στοιχεία και οι καταγραφές αυτές έχουν ληφθεί από τις ιστοσελίδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς και από τα Ηνωμένα Έθνη, όπου και αποκαλύπτεται ξεκάθαρα από τις ανακοινώσεις τους, ότι επιδιώκουν να εφαρμόσουν ξανά μια παγκόσμια ατζέντα, με «αγαθή» πρόθεση για να επαναφέρουν την κοινωνική σύνδεση των ανθρώπων. Κοινωνική σύνδεση που οι ίδιοι έκοψαν με τις επιβολές τους.

Επιζητούν να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα που αυτοί κατασκεύασαν. Πόσο οξύμωρο και παράξενο! Δεν είναι;

Χρησιμοποιούν σαν αναφορά, επενδύσεις που εφάρμοσαν και στο παρελθόν για παγκόσμια προβλήματα όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, εθισμοί κλπ., τονίζοντας πως θα κατασκευάσουν παρόμοιου τύπου ατζέντες! Μήπως σκέφτονται να επιβάλλουν “φόρο μοναξιάς”;

Άραγε με ποιο δίκαιο εισβάλλουν στην ζωή μας και καθορίζουν την διατροφή μας, την συμπεριφορά μας, την επικοινωνία μας; Γιατί επιβάλλουν ομοιομορφία και πλήρη έλεγχο πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη; Που είναι η ελεύθερη κρίση και βούληση των ανθρώπων;

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δούμε που οφείλεται η τεράστια αύξηση της απομόνωσης των ανθρώπων και ποιους τελικά εξυπηρετεί -σίγουρα όχι τους ανθρώπους.

Οι κοινωνίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν απομακρυνθεί από την συλλογικότητα και οι άνθρωποι σκέφτονται και πράττουν στοχεύοντας στο ατομικό όφελος εις βάρος του συλλογικού. Ο ατομισμός και ο ανταγωνισμός χαρακτηρίζουν το σήμερα και βλάπτουν ανεπανόρθωτα την αίσθηση ομαδικότητας και συλλογικής προσπάθειας.

Ένα ακόμη βασικό στοιχείο που οδηγεί στην μεταξύ μας απομάκρυνση, είναι οι ανύπαρκτες ουσιαστικά διαφορές με τις οποίες μας έχουν «ποτίσει». Διαφορές κομματικές, διαφορές θρησκευτικές, διαφορές οικονομικές. Οι άνθρωποι είναι πολίτες ίσοι μεταξύ τους, και έχουν καθήκον όλοι να μετέχουν κρίσεως και αρχής για να δημιουργήσουν την πολιτεία τους όπως αυτοί θέλουν μακριά από κάθε τεχνητή διαφορά που τους προσάπτουν.

Όταν οι άνθρωποι γίνουν ενεργοί πολίτες, παύει η αδράνειά τους. Και ταυτόχρονα παύει και ο αδίστακτος έλεγχος τους από τα οποιασδήποτε μορφής «κέντρα εξουσίας» (όπως είναι και ο Π.Ο.Υ).

Η διαίρεση των ανθρώπων έφερε δύσκολες καταστάσεις, κοινωνική απομόνωση και μοναξιά, άρα μόνο η ένωση μας θα φέρει τα πραγματικά επιθυμητά αποτελέσματα μιας υγιούς δίκαιης συμβίωσης και πορείας όλων μας με ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες στην πολιτεία που όλοι ονειρευόμαστε.