Γράφει ο Λιακούλης Κυριάκος

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της χώρας ο θεσσαλικός κάμπος, χτυπήθηκε από σφοδρή κακοκαιρία με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα φαινόμενα αυτά εκτός από τις ζημιές που προκάλεσαν σε φυτικό και ζωικό βασίλειο, σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους κόστισαν και αρκετές ανθρώπινες ζωές.

 Ο τότε περιφερειάρχης λίγες μέρες πριν, δήλωνε ότι η Θεσσαλία θα δεχόταν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, και ότι είχε θέσει σε συναγερμό όλον τον κρατικό μηχανισμό.

Μεταξύ  άλλων δήλωνε ότι είχε γκρεμίσει όλα τα ημιμόνιμα φράγματα, ενώ στα μόνιμα είχε δώσει εντολή να ανοίξουν οι θύρες. Όλες οι υπηρεσίες σχετικά με την διαχείριση υδάτων ΤΟΕΒ ΓΟΕΒ κλπ είχαν πάρει εντολή να ρίξουν όλα τα φράγματα.

       Η πρόβλεψη του περιφερειάρχη για τις μεγάλες ποσότητες νερού  που θα  δεχόταν η  Θεσσαλία και θα προκαλούνταν τεράστιες φυσικές καταστροφές, ήταν σπουδαία.  Αν σκεφτεί κανείς.. ότι 7 περίπου μήνες νωρίτερα, σε φυλλάδιο που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση για την περιφέρεια Θεσσαλίας στις 24/02/2023 ,προβλεπόταν κονδύλι 275 εκατομμυρίων ευρώ για λοιπές φυσικές καταστροφές και μόνον για την περιφέρεια Θεσσαλίας και για καμία άλλη περιφέρεια της χώρας, θα έλεγε κανείς ότι αυτή η πρόβλεψη έμοιαζε με αυτοεκπληρούμενη  προφητεία.

Τρια χρόνια πριν την κακοκαιρία του 2023  η ίδια περιοχή  είχε  χτυπηθεί και πάλι από έντονη βροχόπτωση με μικρότερης κλίμακας καταστροφές  απ’ ότι τώρα.  Οι ζημιές και τότε  ήταν τεράστιες και δόθηκαν από την κυβέρνηση 524 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές αλλά και να θωρακιστεί η περιοχή από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα μέσω αντιπλημμυρικών έργων.

       Τα χρήματα  αυτά όπως φαίνεται  και από τα αποτελέσματα  της κακοκαιρίας διοχετεύθηκαν οπουδήποτε αλλού, εκτός από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.  Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής έγιναν ασφαλτοστρώσεις βιτρίνας σε δρόμους πόλεων, σε αγροτικούς δρόμους καθώς επίσης και δωρεές σε πανηγύρια, διότι αυτά είναι που φαίνονται. Έτσι λοιπόν  παρέμειναν ασυντήρητα μηχανήματα, αντλιοστάσια δεν λειτούργησαν παρότι ήταν πρόσφατα κατασκευασμένα (2018), γεννήτριες δεν υπήρχαν και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο.

        Κατά την διάρκεια των καταστροφών κι ενώ οι πληγέντες υπερέβαλαν εαυτό ώστε να περισώσουν ότι γίνονταν να σωθεί, από τις περιουσίες τους εμφανίστηκαν στα Μ.Μ.Ε.  ‘’ειδικοί’’ οι οποίοι πρότειναν να μετοικήσουν οι κάτοικοι  σε άλλες περιοχές εγκαταλείποντας έτσι τη γη τους και τον τόπο που γεννήθηκαν και κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.

       Σήμερα οκτώ μήνες αργότερα δεν έχουν αποκατασταθεί τα ρήγματα  στα αναχώματα, ούτε επισκευάστηκαν τα αντλιοστάσια με αποτέλεσμα να καθίσταται και πάλι ολόκληρη η περιοχή ευάλωτη στο παραμικρό καιρικό φαινόμενο.

      Αν  απαριθμήσει κανείς την σειρά των γεγονότων και τα συνδυάσει μεταξύ τους βλέπει το εξής:  Τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαμε την κακοκαιρία  ΄΄ ΙΑΝΟΣ΄΄ όπου ήταν μια πρόγευση  για το τι μπορεί να συμβεί σε μεγαλύτερης έντασης καιρικό  φαινόμενο, και απ ότι φάνηκε η περιφέρεια δεν διδάχθηκε  τίποτα.  Στην συνέχεια είχαμε την αδράνεια των υπευθύνων ως προς την κατάρτιση και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων καθώς και την υποβολή σε αχρηστία καινούργιων αντλιοστασίων, και βέβαια μετά ακολούθησε η παραίνεση των  ΄΄ειδικών΄΄  για εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους.

       Διαπιστώνει κανείς ότι αφέθηκαν τα πάντα να διαλυθούν προκειμένου να επιβληθεί το νέο μοντέλο καλλιέργειας που θέλουν να ισχύει για την Θεσσαλία. Ένα μοντέλο το οποίο το βλέπουμε ήδη να συζητείται μέσω εταιρειών  ( Ολλανδικών – Ισραηλινών κλπ), και να είναι έτοιμο να ξεκινήσει η εφαρμογή του.

       Οι  πληγείσες περιοχές έχασαν πλέον την αρχική τους αξία δεδομένου ότι υποβαθμίστηκε η γονιμότητα του εδάφους όπως λένε διάφοροι ειδικοί επιστήμονες. Έτσι  η καλλιέργεια καθίσταται  ασύμφορη για δυο τρία χρόνια τουλάχιστον.  Αυτό θα οδηγήσει πολλούς καλλιεργητές  προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά να δώσουν την γη τους σε διάφορες εταιρείες που καραδοκούν. 

      Παρατηρώντας τώρα τον Θεσσαλικό κάμπο βλέπουμε ότι το παραγωγικό μοντέλο καλλιεργειών μετατρέπεται σιγά σιγά σε μοντέλο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών τα οποία  έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και περισσότερα. Αν  σε  αυτά τώρα προσθέσουμε και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα καμένα δάση βλέπουμε να επαληθεύεται η δήλωση του πρωθυπουργού στις 07/02/2019  ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η μπαταρία  της Ευρώπης.

     Η Ελλήνων Συνέλευσις στο πρόγραμμά  της τόσο για την γεωργία όσο και για την βιομηχανία – ενέργεια, καταδεικνύει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να συμβούν ώστε αφενός μεν να υπάρχει αυτάρκεια  προϊόντων στη χώρα αφετέρου δε να παράγεται ενέργεια χωρίς καμία βλάβη στο περιβαλλον.

  Το Ελληνικό κράτος θα είναι πλήρως αυτοδύναμο τόσο ενεργειακά όσο και σε επάρκεια τροφίμων. 

      Η αρχή πρέπει να γίνει από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.  Με την είσοδο στην Ευρωβουλή εκπροσώπων του έθνους μας, ανοίγει ο δρόμος προς την ευημερία.  Η  λεωφόρος της Ελλήνων  Συνέλευσις  είναι ανοιχτή για όλους τους ανθρώπους.  Μένει μόνο να το καταλάβουν όλοι και να ενωθούν.