Γράφει ο Σαλωνίτης Νίκος

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο τεράστιο ζήτημα των επίσημων προϋπολογισμών του Ελληνικού κράτους. Από το 2015 και μετά υπάρχει μια απότομη αύξηση των κρατικών προϋπολογισμών της τάξεως του 600% (εξαπλασιασμός), όπου ακόμη και το Ελεγκτικό συνέδριο στην ετήσια έκθεσή του ρωτάει και απάντηση δεν παίρνει… 

Εδώ βλέπουμε συνοπτικά τα ποσά των κρατικών προϋπολογισμών από το 2010 εως το 2018 ως ένδειξη αυτού του “φαινομένου” :

Να πούμε εδώ ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως όπου έχει παρατηρηθεί αυτό το “φαινόμενο”. Επίσης, ως συνέχεια του “φαινομένου”, είναι μοναδικό το ότι κανένας θεσμός δεν απαντάει επίσημα, ενώ παράλληλα έχουν ακουστεί κάποιες ανεπίσημες απόψεις οικονομολόγων που σε τίποτα δεν συμφωνούν μεταξύ τους… 

Ο προϋπολογισμοί ανέρχονται σταδιακά κάθε χρόνο, με αποκορύφωμα σήμερα ο προϋπολογισμός του 2024 σήμερα να έχει περάσει το 1 τρισεκατομύριο !!!

Πέρα από το μυστήριο που 8 χρόνια τώρα παραμένει, προκύπτουν και άλλα ζητήματα που αποτελούν εξίσου μυστήρια για όποιον πολίτη προσπαθεί ερευνώντας να καταλάβει τι συμβαίνει τελικά. Ένα ζήτημα που εύλογα προκύπτει από την μελέτη των ΦΕΚ και των νόμων αφορά στην χρηματοδότηση των κομμάτων που φαίνεται ότι σχετίζεται με την αύξηση των προϋπολογισμών. 

Στον νόμο 3022/2002 γίνεται λόγος για την χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία διακρίνεται σε εκλογική και τακτική. Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα δεν χρηματοδοτούνται μόνο σε κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά και “τακτικά” κάθε χρόνο.

Στο άρθρο 1 φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αυτή η “τακτική” χρηματοδότηση προκύπτει ως ποσοστό του Προϋπολογισμού κάθε οικονομικού έτους και συγκεκριμένα αποτελεί το 1,02 τις χιλίοις αυτού. 

Είναι λοιπόν μαθηματικά εύλογο, ότι όταν ο προϋπολογισμός 7πλασιάζεται, αντίστοιχα 7πλασιάζεται και η “τακτική” χρηματοδότηση των κομμάτων !

Συγκεκριμένα με πραγματικούς αριθμούς, η “τακτική” χρηματοδότηση των κομμάτων πριν το 2015 όπου οι προϋπολογισμοί ήταν της ταξεως των 100 δις τον χρόνο, τα κόμματα ελάμβαναν ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατομυρίων ευρώ. Το 2016, τα κόμματα έλαβαν ξαφνικά ένα ποσό της τάξεως των 700 εκατομυρίων ευρώ ! Από τότε κάθε χρόνο η χρηματοδότηση κινείται από αυτό το επίπεδο και πάνω. Σήμερα όπου ο προϋπολογισμός του 2024 έχει φτάσει το 1 τρισεκατομύριο, τα κόμματα έλαβαν 1 δισεκατομύριο “τακτική” χρηματοδότηση !!!

Επιπλέον : 

  • Τα κόμματα έχουν συνάψει και συνάπτουν δάνεια, παρανόμως πολλές φορές… 
  • Τα κόμματα δεν επιστρέφουν τα δάνειά τους γιατί είναι “αδύνατο να αποπληρωθούν”… Σε πόρισμα της ίδιας της Βουλής χαρακτηρίζονται “δανεικά κι αγύριστα” !
  • Τα κόμματα τελικά διαγράφουν τα δάνειά τους εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, σε άμεση συναργασία με τις Τράπεζες που ευκόλως μεταφέρουν τα χρέη “στον μέτοχο”, δηλαδή στον Ελληνικό λαό !
  • Και φυσικά όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, “μεγάλα” και “μικρά”, συμπλέουν με αυτό το τεράστιο διαρκές σκάνδαλο για ένα μικρό κομμάτι της πίτας…

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι τα χρέη των κομμάτων αγγίζουν το 1,3 δις. Αν αυτό το ποσό φαντάζει τεράστιο, πόσο τεράστιο μπορεί να φαντάζει το ποσό του 1 δισεκατομυρίου ανά κάθε χρόνο που είναι η “τακτική” τους χρηματοδότηση; 

Με άλλα λόγια, από το 2016 και μετά που οι προϋπολογισμοί έχουν απότομα εξφενδονιστεί, τα κόμματα εισπράτουν κάθε χρόνο το ποσό που γνωρίζαμε ότι οφείλουν διαχρονικά !!! Και το οποίο φυσικά ποτέ δεν επιστρέψανε !!!

Άραγε, έχουμε σκεφτεί πόσο πραγματικά μας κοστίζουν αυτά “τα κόμματα”; Πόσοι ακόμη νόμοι δημιουργούνται για να χρηματοδοτούν τους επιτήδιους; Μήπως αξίζουν για κάποιο λόγο όλα αυτά τα κεφάλαια που αποκομίζουν εις βάρος μας; Τελικά, όλα αυτά τα χρήματα πού καταλήγουν;

Και τελικά, εμείς οι πολίτες, γιατί τα ανεχόμαστε όλα αυτά; 

Υπάρχει λύση; 

Ναι υπάρχει ! Είναι η Ένωση των Πολιτών και η ενεργοποίησή τους ! 

Ο μόνος Πολιτικός Φορέας που έχει δημιουργηθεί με αντικειμενικό σκοπό την εξάλειψη όλων αυτών των “μαύρων” νοσηρών μηχανισμών, είναι ο Φορέας “Ελλήνων Συνέλευσις”, με Καταστατικό και Προγραμματικές Δηλώσεις κατατεθειμένες δεσμευτικά στον Άρειο Πάγο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά. 

Μήπως γι’αυτό βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο των ΜΜΕ ;