Γράφει η Παναγιωτοπούλου Αργυρώ

Το φως της δημοσιότητας είδε πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2024, η έκθεση-βόμβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αναφέρεται ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή θέτει σε 12μηνη επιτήρηση τον ΟΠΕΚΕΠΕ «για σοβαρές παρατυπίες, που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του οργανισμού, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών”. 

Επιπλέον και κάτω από αυτές τις συνθήκες, όπως αναφέρει η έκθεση η Ευρωπαϊκή επιτροπή εξετάζει ακόμη και να περικόψει μέρος των επιδοτήσεων:  «η DG AGRI εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της ΕΕ μέρους των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ  σύμφωνα με το άρθρο 52 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013…” 

Αυτή η εξέλιξη ακολούθησε το πρόστιμο των 283 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβάλλει  τον Μάρτιο του 2024 για κακοδιαχείριση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσον αφορά τις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων τα έτη 2020,2021 και 2022.

Η κακοδιαχείριση προφανώς αφορά το έλλειμμα των 250 εκατομμυρίων ευρώ από τα 2,5 δις των αγροτικών επιδοτήσεων, τα οποία, όπως φαίνεται, άνοιξε η γη και τα κατάπιε, αφού  όλοι οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα και κανείς δεν γνωρίζει πού πήγαν και ποιο μακρύ χέρι μπορεί να τα πήρε…

Υπεύθυνος λοιπόν για τη διαχείριση των επιδοτήσεων είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος ανέλαβε αποκλειστικά την διανομή της χρηματοδότησης με εντολή της ΕΕ, για να ελέγχει καλύτερα τη χρηματοδότηση στον γεωργικό τομέα και με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων να ασκεί εποπτικό ρόλο στην όλη διαδικασία. 

Εφόσον λοιπόν λείπουν 250 εκατομμύρια, κάποιος ή κάποιοι, είτε από τον οργανισμό, είτε από το Υπουργείο τα εξαφάνισαν, αφού ήταν οι μόνοι που είχαν πρόσβαση.

Και εδώ γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

Γιατί η Ευρώπη άργησε τόσο να διαπιστώσει όλες αυτές τις παρατυπίες στη λειτουργία, στη στελέχωση, στη νομιμότητα των πληρωμών και στο διαχωρισμό των λειτουργιών, μεταξύ Υπουργείου και Οργανισμού; 

Πού είναι ο έλεγχος που πρέπει να ασκείται αμέσως για το έλλειμμα τέτοιων ποσών; 

Δηλαδή, η Ε.Ε. ανέθεσε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα τόσο σοβαρό αγροτικό ζήτημα, όπως είναι αυτό των πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο και μόνο για να διαπιστώνει εκ των υστέρων τι έχει συμβεί, ενώ κάποιοι μπορούν να αφαιρούν χρήματα από αυτόν, χωρίς κανείς να ξέρει πού πήγαν; 

Γιατί η ΕΕ δεν αναζητά, όπως οφείλει, ποιός “εξαφάνισε” τα χρήματα;  Γιατί άραγε δεν ασχολείται με το Υπουργείο που έχει την εποπτική ευθύνη και προτιμάει να βάλει πρόστιμο στη χώρα, να τη θέσει σε επιτήρηση και να κόψει και μέρος των επιδοτήσεων; 

Είναι αστείο και μόνο να το σκεφτεί κανείς, προκαλεί όμως ταυτόχρονα και πολύ θυμό στους πολίτες, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν μπορούν να διακινήσουν ούτε 1 ευρώ χωρίς να φανεί άμεσα πού το ξόδεψαν!!

Και για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά,  για να φτάσουμε στο σήμερα…

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Δημοσίου Συμφέροντος και από το 2005 είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που έχει την ευθύνη για τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), η οποία εφαρμόστηκε στη χώρα μας από το 2006. 

Από το 2006 έγινε επίσης ο υπεύθυνος οργανισμός πληρωμής και των δύο γεωργικών ταμείων, του ΕΓΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων) και του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης). 

Ο Οργανισμός αυτός λοιπόν, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχοντας διαγράψει μια ιστορία 18 ετών, το μόνο έργο που έχει παράξει είναι τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα με θύματα τους αγρότες και φυσικά όλους τους πολίτες που διατρέφονται με τα απαραίτητα γεωργικά προϊόντα, εισπράττοντας όλες τις συνέπειες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι καθώς και οι φορείς τους τονίζουν χαρακτηριστικά ότι ο “ΟΠΕΚΕΠΕ δε φτιάχτηκε για να δίνει, αλλά για να κόβει κάθε χρόνο τις κοινοτικές μας ενισχύσεις”.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των χιλιάδων αγροτών που ενοικίασαν γη με δικαιώματα – περίπτωση γνωστή ως “φόρμα 6” – και είχαν στη συνέχεια προβεί σε μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης με ενοικίαση και οι οποίοι ενημερώθηκαν το 2013 ότι τα δικαιώματά τους από όλα τα προηγούμενα έτη δεν υφίστανται!

Οι λογαριασμοί τους δεν πιστώθηκαν, γιατί οι ίδιοι δεν ήταν πια ενεργοί γεωργοί, αλλά οι ενισχύσεις δεν καταβλήθηκαν ούτε και στους αποδέκτες της μεταβίβασης, με το αιτιολογικό ότι “οι αποδέκτες δεν είναι κάτοχοι δικαιωμάτων”, ενώ η διαδικασία είχε γίνει κανονικά με την περιβόητη Φόρμα 6.

Τελικά οι αγρότες δεν δικαιώθηκαν μέχρι σήμερα. Αποδείχτηκε ότι η “φόρμα 6” ήταν η λάθος φόρμα και τα χρήματα χάθηκαν!! Καμία από τις εναλλασσόμενες κομματικές κυβερνήσεις δεν προχώρησε ποτέ στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. 

Πολλά χρήματα επίσης κατασπαταλήθηκαν με τα λεγόμενα “εικονικά βοσκοτόπια” καταλήγοντας σε τσέπες “γνωστών και φίλων” που δεν είχαν καμία σχέση με τον αγροτικό τομέα και άλλοι χάνουν μέχρι και σήμερα τις επιδοτήσεις, διότι δεν ξέρουν πώς να φτιάξουν τη δήλωση καλλιέργειας και  κανείς δεν τους εξηγεί. Οι δικαιούχοι των ποσών αυτών υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους κατά 40% και τα χρήματα επιστρέφουν στην ΕΕ. 

Όλα τα περασμένα χρόνια υπήρξαν πάμπολλες διαμαρτυρίες και καταγγελίες από αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν έπαιρναν τα ποσά των επιδοτήσεων που δικαιούνταν,  όπως και για κακοδιαχείριση, σκάνδαλα και ευνοϊκές συμπεριφορές προς “ημετέρους” σχετικά με τη διαχείριση των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Σήμερα, αγρότης δηλώνει ότι περιμένουν ακόμα τα ποσά που έπρεπε να είχαν δοθεί από τον Οκτώβριο του 2023 και η τελευταία προθεσμία που δόθηκε για να καταβληθούν είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Μετά λοιπόν από τόσα σκάνδαλα, δυσλειτουργίες, χρηματικά ποσά που εξαφανίζονται προς άγνωστη κατεύθυνση και συστηματική φτωχοποίηση των αγροτών, η ΕΕ αποφασίζει επί τέλους, όψιμα φυσικά, να πάρει θέση, ενώ τόσα χρόνια παρόλο που ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τα πάντα, δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια!

Ουσιαστικά δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε λειτουργία έναν καθαρά τιμωρητικό μηχανισμό ενάντια στον ίδιον τον πολίτη, αφού τα πρόστιμα πληρώνονται πάντα με χρήματα του Δημοσίου -με δικά μας χρήματα δηλαδή- υποβαθμίζοντας  παράλληλα και την αγροτική παραγωγή, αφού με την επιτήρηση, τα ποσά επιδοτήσεων θα κουτσουρευτούν κι άλλο, η παραγωγή θα μειωθεί λόγω του αγροτικού κόστους, τα προϊόντα θα ακριβύνουν και η υγεία μας θα υποβαθμιστεί  εξαιτίας της κακής διατροφής. 

Θα θέλαμε εδώ να σημειώσουμε ότι τα χρήματα των αγροτικών επιδοτήσεων που μας δίνονται ως βοήθεια, είναι στην ουσία τα δικά μας χρήματα,  εφόσον γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη δεν έχει δικά της χρήματα και τα ταμεία της γεμίζουν από τους φόρους των κρατών -μελών της. 

Η Ευρώπη λοιπόν μας αναγκάζει να πληρώσουμε για λάθη για τα οποία δεν ευθυνόμαστε αντί να ασκήσει έλεγχο  μέσω των μηχανισμών που διαθέτει, προκειμένου να βρεθεί ο πραγματικός ένοχος που καρπώθηκε το ποσό που λείπει, να του αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες που έχει και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Φαίνεται ότι ήταν απ΄την αρχή σχεδιασμένο να μοιραστούν οι ρόλοι μεταξύ Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ, για  να μπορούν πολύ βολικά “ να πετάνε το μπαλάκι” των ευθυνών ο ένας στον άλλον, για τα λάθη και τις παραλείψεις τους. Έτσι, να γίνεται δημοσιογραφικός θόρυβος, τα χρήματα να εξαφανίζονται, η ΕΕ να μην ελέγχει πού πήγαν και να στήνεται “ένα τρικούβερτο γλέντι” εις βάρος μας και πίσω από την πλάτη μας.

Τελικά, η αγροτική παραγωγή θα συρρικνωθεί περισσότερο, είτε με την εφαρμογή των ΚΑΠπου μας επέβαλαν, είτε με τα ανεξιχνίαστα σκάνδαλα του οργανισμού διαχείρισης των επιδοτήσεων και την επιτήρηση που αυτά επιφέρουν και εμείς θα πληρώσουμε και 283 εκατομμύρια πρόστιμο μέσω των φόρων μας από το πενιχρότατο πλέον εισόδημα που μας κατάντησαν να έχουμε. 

Όπως αποδεικνύεται πλέον, αυτός ήταν ο στόχος όλων των ηγεσιών μέχρι τώρα, τόσο της Ευρώπης όσο και των εγχώριων κυβερνήσεων και τα πράγματα δείχνουν ότι τον πέτυχαν. 

Είναι τόσο εξόφθαλμα άδικο αυτό που συμβαίνει και η κοροϊδία είναι τόσο εμφανής που δεν χωρούν πια σε λέξεις…

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ασκήθηκε στη χώρα μας ένας ουσιαστικός και σε βάθος έλεγχος για τα ποσά που διακινήθηκαν εντός και εκτός. 

Στα μνημόνια μπήκαμε με παραποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  όπως έχει επανειλημμένως καταγγελθεί, κανένας θεσμικός δεν απαίτησε να διενεργηθεί  ουσιαστική έρευνα για να διαπιστωθεί η αλήθεια και η Δικαιοσύνη χρησίμευσε μόνο για να αθωώσει, όσους ήταν κατηγορούμενοι. 

Επιτέλους σ΄αυτή τη χώρα δεν υπάρχει κανένας ένοχος, παρά μόνο οι “τεμπέληδες” πολίτες που “φταίνε για όλα”, που τα “τρώνε μαζί με τους πολιτικούς τους” και πρέπει συνεχώς να πληρώνουν; 

Είναι επιτακτική απαίτηση πλέον του συνόλου των πολιτών να γίνει  ένας πραγματικός έλεγχος για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε όλους όσους το διαχειρίστηκαν, να βρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη. 

Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα σ΄αυτόν τον τόπο, να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και να ξεκινήσουμε την ανελικτική μας πορεία όλοι μαζί ως σύνολο, αλλά κι ο καθένας μας ξεχωριστά ως μέρος αυτού του συνόλου.