Γράφει η Νάκου Λαμπρινή

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα υπάρχει μια  που ξεχωρίζει: Πανευρωπαϊκή έρευνα κατέδειξε επισιτιστική ανασφάλεια  στους Ευρωπαίους και σε ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά  στους Έλληνες πολίτες. Εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε αρκετή, θρεπτική τροφή.

Είναι ολοφάνερο ότι στο Ελληνικό καταναλωτικό κοινό επικρατεί φόβος και μεγάλη ανησυχία στο αν θα υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα κι αυτο επειδή τους τελευταίους μήνες καλπάζει ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα. Οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής έχουν γίνει καθημερινός εφιάλτης για το μέσο Ελληνικό νοικοκυριό και αυτό φαίνεται άμεσα στον οικονομικό προϋπολογισμό κάθε οικογένειας.

     Τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι επαρκή και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον φόβο που επικρατεί στους πολίτες. Οι πολιτικές που ακολουθούν είναι αποκλειστικά υπεύθυνες καθώς επιτρέπουν στην εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας να επικρατεί αυτός ο φόβος για το βασικότερο αγαθό που αποτελεί την τροφή μας.

Στην Ελλάδα καθημερινά βλέπουμε να εξάγονται προϊόντα που παράγουμε οι ίδιοι και το έδαφος της χώρας μας στα οποία υποτίθεται ότι έχουμε έλλειψη. Με την αιτιολογία αυτή εκτοξεύουν τις τιμές, ο κόσμος δυσκολεύεται να τα προμηθευτεί, λιγοστεύει έτσι η ζητούμενη ποσότητα και αυξάνεται αυτή που διατίθεται προς εξαγωγή.

Όσο μικρότερες είναι οι ποσότητες που μπορούν να αγοράσουν οι Έλληνες τόσο μεγαλύτερες απομένουν για την εμπορική τους εκμετάλλευση από τα κυκλώματα που ελέγχουν την αγορά.  Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις δεν είναι τίποτα άλλο από ένα καλά οργανωμένο διαπλεκόμενο  κύκλωμα αισχροκέρδειας, πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών που εμπορεύονται τα αγαθά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να πλουτίζουν και ταυτόχρονα να κρατούν δέσμιους όλους εμάς στον φόβο, στην ανησυχία, στην φτώχεια και στα χρέη που δημιουργούνται συνεχώς. 

Με απλά λόγια εξάγονται τα εξαιρετικής ποιότητας δικά μας προϊόντα και εισάγονται τα πολύ χαμηλότερης ποιότητας από άλλες χώρες. Υποβαθμίζουν συνεχώς την αξία της διατροφής μας και επιβαρύνουν κατ’ επέκταση την υγεία μας. Όλο αυτό το “πάρε-δώσε” αποφέρει σε αυτούς που το ευνοούν και το κινούν τεράστια ποσά που αν δεν συνέβαινε δεν θα απομυζούσαν. Κανονικά παράσιτα της εργασίας και του παραγόμενου προϊόντος των πολιτών. 

     Μπορεί λοιπόν να γίνει παραδεκτό ότι η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με την επισιτιστική κρίση; Με τεράστια αφθονία προϊόντων και απο τις καλύτερα τεχνολογικά προηγμένες ηπείρους; Εν έτη 2024 δεν δικαιολογείται να υπάρχει έλλειψη τροφίμων ειδικά στην Ευρώπη, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τροφίμων παγκοσμίως, από δημητριακά και γαλακτοκομικά μέχρι χοιρινό κρέας και ελαιόλαδου και όχι μόνο.

Η διάθεση της τροφής είναι ήδη επαρκής για όλους. Ο πλανήτης δεν χρειάζεται περισσότερα τρόφιμα, χρειάζεται δικαιότερη κατανομή και δυνατότητα πρόσβασης όλων στην τροφή, που αποτελεί το βασικότερο αγαθό .

Η Ελλήνων Συνέλευσις είναι ο μοναδικός ανθρωποκεντρικός Πολιτικός Φορέας και έχει καταθέσει τις λύσεις σε όλους τους τομείς. θελουμε μια ευρωπη που θα ακμαζει ο ανθρωπος και οχι τα λομπι, τραπεζες, σέχτες, συμβουλια, κομματα και καθε ειδους οργανωσεις, κρυφες και φανερες, που δυναστευουν τον ανθρωπο.

Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.