Γράφει ο Ιακώβου Πέτρος

Το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου 2024 σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ήταν καλεσμένος ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και του έγιναν διάφορες ερωτήσεις που αφορούσαν το θέμα που έχει προκύψει μετά το σχετικά πρόσφατο γεγονός της Προέδρου της γειτονικής χώρας που έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας της, ονόμασε την χώρα της αυθαίρετα ως Μακεδονία, καθώς και με την στάση του κόμματος VMRO – DPMNE, («Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα»), που την ανέδειξε. 

Από αυτά που είπε ο κ. Γεραπετρίτης, στην συνέντευξη αυτή για το σχετικό θέμα των Σκοπίων, θα επικεντρωθούμε να σχολιάσουμε τα εξής σημαντικά σημεία:

1ο) Είπε ότι «Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Υπό τις συνθήκες, στις οποίες τρέχει ο κόσμος σήμερα, είναι εντελώς αδύνατον να προβλέψεις τα μελλούμενα.»

2ο) Απαντώντας στο αρχικό ερώτημα που του τέθηκε ανέφερε ότι «Αντιλαμβάνεστε ότι η ενέργεια της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μια κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτήν την στιγμή πολιτική ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία δεν υφίσταται. Βρισκόμαστε ακόμα σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα υπάρξει η συγκρότηση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας την ερχόμενη εβδομάδα και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης εντός του Ιουνίου. Αμέσως μόλις υπάρξει η κυβέρνηση αυτή, βεβαίως θα προβούμε στα δέοντα.»

3ο) Θύμισε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την κύρωσή της συμφωνίας από την κυβέρνηση του κόμματος του «Σύριζα», είχε πει ότι «Τη συμφωνία αυτή θα την τηρήσουμε και θα μεριμνήσουμε για την πιστή της τήρηση.»

Τι μπορούμε να σχολιάσουμε για το πρώτο από τα σημεία που ανέφερε, αφού ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης αυτοαναιρέθηκε με τα λεγόμενα του. Πώς μπορεί η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, όταν ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών ομολογεί ότι είναι αδύνατον να προβλεφθούν τα μελλούμενα;

Σε ότι αφορά το δεύτερο από τα σημεία που ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για το θέμα, αφού πρώτα υπάρξει συγκρότηση (σε σώμα) της Βουλής της γειτονικής χώρας, έχουμε να σχολιάσουμε ότι εδώ τίθεται ένα εξαιρετικά οξύμωρο θέμα. Πώς είναι δυνατόν η Ελληνική κυβέρνηση να προβεί στα δέοντα με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, αφού η ίδια η Ελληνική βουλή ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα;

Το τρίτο από τα σημεία που ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, δικαιώνει την ορθότητα του τίτλου του άρθρου μας αφού ο ίδιος επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών και θα περπατήσει στον ίδιο δρόμο που περπάτησε το κόμμα του Σύριζα, το οποίο την είχε υπογράψει.  

Πρέπει να επισημάνουμε ότι σε οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται μεταξύ κρατών, πρέπει πρώτα να ερωτηθεί, με ένα δημοψήφισμα, εάν συμφωνεί το σύνολο των πολιτών στους όρους της, αφού θεμελιώδη προϋπόθεση κάθε συμφωνίας που υπογράφεται είναι να υπάρχουν οφέλη στην χώρα που την υπογράφει.

Είναι γεγονός ότι ουδέποτε συμφώνησε το σύνολο των πολιτών της χώρας μας στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών με ότι αυτή επιτάσσει, καθότι η συμφωνία αυτή μόνο προσβάλει την χώρα μας, χωρίς φυσικά να υπάρχει κανένα όφελος για εμάς. 

Πώς γίνεται η αριστερή κομματική κυβέρνηση του Σύριζα, να έχει ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία και η επόμενη δεξιά κομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην έχει προσφύγει στον ΟΗΕ και σε παγκόσμιο δικαστήριο για να την καταργήσει και να την διατηρεί ακόμη σε ισχύ, παρόλο που παραδέχεται ότι είναι επιζήμια για την χώρα μας! 

Τί είδους κυβερνήσεις είναι αυτές που κυβερνούν την ιερή μας χώρα και από ποιους τελικά παίρνουν εντολές να υπογράφουν και να διατηρούν τέτοιες άδικες και επαίσχυντες συμφωνίες, οι οποίες δεν εκπροσωπούν ούτε το συμφέρον, αλλά ούτε και την βούληση του Ελληνικού λαού;      

Τα κόμματα είναι γεγονός ότι έχουν διοικήσει βλαβερά την χώρα μας, χωρίζοντας σε κομμάτια τους Έλληνες πολίτες και προκαλώντας με αυτό τον τρόπο πολλές και μεγάλες εθνικές καταστροφές.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη η χώρα να διοικηθεί από μία κυβέρνηση που δεν κομματιάζει τους πολίτες της χώρας, αλλά τους ενώνει, εκπροσωπώντας την βούλησή τους, ενεργώντας με σύνεση και σοβαρότητα στα πλαίσια μόνο του Εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος.